Tags

, ,

Hai sa lasam putin ultimele 2 articole, facem abstractie de ele pentru ca nu are nicio importanta de ce parte ma aflu, pozitia mea ar fi oricum aceeasi. Am spus-o prin ultimele comentarii, mai ales ca mi-era tare greu sa inteleg cum persoane pe care le stiu destepte, “citite”, tolerante, sociabile, pot ajunge sa considere ca violenta e legitima vreodata. Inca mi-e greu sa inteleg si presupun ca e doar un fel de a spune, nu vor pune personal mana pe ranga, vor continua sa isi argumenteze civilizat punctul de vedere.

Dar am vazut azi chestia asta. Habar nu am ce-i cu firma asta, dupa nume banuiesc ca-i ceva cu gazele de sist, subiect despre care nu am absolut nicio parere. Mi-am epuizat resursele de a intelege chimie, fizica, inginerie, economie concentrandu-ma pe mina de aur, despre gaze nu stiu nimic si nici nu cred ca ma intereseaza prea tare sa aflu acum. Asa ca nu-s de vreo parte. Cred ca e treaba localnicilor, a statului si a investitorilor sa se inteleaga si sa hotarasca ce fac, daca fac, daca pleaca, ma rog, mai urat spus, nu-mi pasa de gazele lor. Dar stirea mi-a ridicat parul in cap de groaza. Si nu atat stirea, ca ma rog, puteam sa ma gandesc ca e un dement care pana la pranz isi da amprentele pe la sectie, cat lungul sir de comentarii de genul “bravo, sa-i taiem pe toti, mama lor de capitalisti, sa-i dam afara din tara cu coase si topoare”. Adica exista o suma de dementi (habar n-am cati, sper ca nu multi) care considera ca vandalismele, violenta, ranga, pietrele, furcile, topoarele, sticlele incendiare sunt chestii bune si cei care le folosesc trebuie laudati. Asa cum trebuie laudat si cel care sparge masini de demnitari, si cei care spargeau geamuri de banci si magazine in 2012 etc

Cum sa va zic? Intre un protest pasnic si neanderthalienii astia e aceeasi diferenta ca intre un barbat care-si suna avocatul si unul care-si stalceste nevasta in bataie. Poate ca nenorocita a facut-o lata. Poate a cules-o din patul celui mai bun prieten, dupa ce-si incuiase copiii in casa, nespalati si morti de foame. Sau poate i s-a parut pentru ca a venit aburit de la crasma si acolo a facut un tovaras de pahar o gluma despre nevasta-sa. Nu conteaza. Tot o primata este. La fel ca parintii care-si stalcesc copiii in bataie pentru ca “merita”. La fel ca vecinul care ii da in cap omului care si-a scapat vaca in porumbii lui. La fel ca dobitocul care-ti zgarie masina pentru ca nu-i place fata ta.

Mi-e groaza ca om de semenii mei. Lasam la o parte frustrarile de cetatean acum. Ca om, ca mama, ca sotie, a ajuns sa-mi fie frica. Habar n-am cand vreun dement d-asta scapat in lume si incurajat de corul de idioti care-l indeamna la furci si topoare va pune mana pe copilul meu. Sau ii va da una in cap sotului meu, sau prietenilor mei. M-am saturat sa traiesc cu jandarmii la coltul strazii si sa ma intreb in fiecare zi, oare de ce parte ar fi daca s-ar intampla ceva? M-am saturat sa ma intreb ce opinie are educatoarea lui fiu-meu si daca nu cumva zgarieturile de pe bratul lui erau semn de opozitie fata de angajatorii lui ta-so.

Oameni buni, care-i sustineti doar luati de val… Habar nu aveti cand viata va aduce de cealalta parte a baricadei fata de un dement. Ca lucrati la Petrom, la Ministerul Muncii sau la primaria de sector, odata tavalugul pornit, naiba stie cum vine. Odata ce se vor legitima bolovanii in cap ca mod de protest, nimeni nu va mai fi 100% in siguranta. In cazul nefericit in care se intampla asta, cauciucurile taiate vor fi cea mai mica dintre probleme. Asta e lumea in care vreti sa traiti? Cea in care ne impunem punctul de vedere cu ranga? Ok, atunci n-o faceti. Indiferent daca acum credeti aceleasi lucruri in care cred si dementii care vandalizeaza. Nu-i sustineti. Nu le luati apararea.

Asta nu e lumea in care vreau sa traiesc… Si, pentru ca, deep inside, mai am respect si incredere macar in unii politisti daca nu in institutie, astept sa-si faca treaba. Si ei, si magistratii, iar neanderthalienii astia sa ajunga unde le e locul, macar 2 luni, cat sa se gandeasca de 2 ori urmatorul dement care se gandeste sa puna mana pe o piatra sau sa vandalizeze proprietatea celui care nu e in aceeasi tabara cu el. Asa cum mi-as dori sa ajunga si dobitocul care-si bate nevasta pentru ca a gasit-o razand in carciuma cu vecinul. Pentru ca anarhia e primul pas spre dezastru. Violenta nu poate duce decat la violenta mai mare. Avem toti nevoie de legi care sa fie respectate pana facem unele mai bune, pentru ca, daca “dreptatea” ajunge in mana oricui, nu ne mai poate garanta nimeni libertatea.

Domnilor din Politie. Platesc si eu taxe la stat ca orice om. Respect legile si imi respect toti concetatenii. Respect si sustin statul de drept. Astept, in schimb, sa va faceti datoria. Nu-mi pasa ca o sa isi puna 10 hippioate pancarde de gat cu “viitori detinuti politici”. Nu-mi pasa ca o sa se lamenteze 20 de saituri obscure ca regimul de dictatura limiteaza cetatenilor libertatea de a se exprima cu piatra si cu cutitul. Nu ar trebui sa va pese nici dvs. Asa cum nu va pasa cand descindeti pe la vreun clan de proxeneti sau traficanti si isi smulg pirandele banii din cozi de jale si arunca cu puradei in voi. Datoria dvs. este sa asigurati respectarea legilor si siguranta cetatenilor Romaniei, inca stat european, nu teritoriu de triburi razboinice din lumea a treia. Indiferent cat de nepopulari ati crede ca va face asta. Desi chiar nu cred ca toti cei care protesteaza de cateva luni incoace sustin anarhia cu adevarat.

PS: Comentariile raman moderate. Stiu eu de ce, voi va puteti imagina. N-am nici cel mai mic interes de a invata injuraturi noi.

20131117-193545.jpg

Advertisement